Luovuutta-Läheisyyttä-Yhteistyötä Culture, Education, Music, Sports

Sibeliusmuseum Åbo Konsert /Sibeliusmuseo Turku 1.2.2017 Konsertti

  • Tiina Nikander-Koivukangas, huilu
Manfred Gräsbeck, viulu
Sibeliusmuseo, Sibeliusmuseum
    Tiina Nikander-Koivukangas, huilu Manfred Gräsbeck, viulu Sibeliusmuseo, Sibeliusmuseum
  • Tiina Nikander-Koivukangas, huilu
1.2.2017 Sibeliusmuseum
    Tiina Nikander-Koivukangas, huilu 1.2.2017 Sibeliusmuseum
  • Mikko Heininen, Tiina Nikander-Koivukangas, Manfred Gräsbeck ja C. Gräsbeck
    Mikko Heininen, Tiina Nikander-Koivukangas, Manfred Gräsbeck ja C. Gräsbeck

Konsertoimme Turussa Sibeliusmuseossa keskiviikkona 1.2.2017. Sibeliusmuseon keskiviikkosarja on jatkunut käsitykseni mukaan keskeytyksettä jo 1960-luvulta alkaen. Aikamoinen kulttuuriteko sinänsä mutta helppo ymmärtää, sillä Sibeliusmuseo sijaitsee mielestäni maamme eurooppalaisimman kaupungin sydämessä; Turussa. Konserttisarjan on laittanut alulle säveltäjä, kuoro- ja orkesterijohtaja, lehtori, musiikkivaikuttaja Gottfrid Gräsbeck (1927-2010 Turku). Hän on myös ollut perustamassa maineikasta Sibeliusmuseota Turkuun. Voi helposti ajatella, että konserttien ketjussa on esiintynyt useampi sata muusikkoa maamme esiintyvien säveltaiteiljoiden joukosta. Konserttimme ohjelma oli kiinnostava kokonaisuus, missä säveltäjäniminä vuorottelivat W.A.Mozart ja Manfred Gräsbeck. Sibeliusmuseo on toiminut aikaisemmin myös Åbo Akademin osastona ja siellä ovat harjoitelleet paitsi maneikkaat kuorot, Florakören ja Brahe Djäknar, myös yliopiston opetusta on järjestetty museon tiloissa. Konserttisalin akustiikka soveltuu hyvin kamarimusiikille ja huilun sointi pääsi parhaalla tavalla esiin tässä tilassa. Usein onkin niin, että huilu on akustisesti sellainen soitin, että pieni kaikuisuus on paikallaan. Konsertin kiinnostavaa ohjelmaa seurasi turkulainen yleisö lämminhenkisesti ja vastaanottavaisesti. Täytyy sanoa, että tämä vuorovaikutus teki soittamisen Turussa hyvin miellyttäväksi kokemukseksi. Soitetuista kappaleista voi mainita taiturillisen, pianistin Mikko Heinisen esittämän virtuoosisen Manfred Gräsbeckin säveltämän pianosonaatin sekä Manfred Gräsbeckin itsensä esittämän sooloviuluteoksen, mikä oli värikäs kokoelma erilaisia tuokiokuvia. Pidin Manfred Gräsbeckin sonaattia huilulle ja pianolle hyvin soivana ja soittimille soveltuvana musiikkina. Nuottia voi huilistit tilata Music Finlandista. Turun vierailu oli siis onnistunut. Kaiken lisäksi voitin konserttiliput Turku Filharmonian konserttiin seuraavalle viikolle: Konserttiin Katedraali Soi Turun Tuomiokirkkoon, konserttia johti Leif Segerstam. Olin ottanut osaa kilpailuun, missä pyydettiin nimiehdotuksia orkesterille hankitulle uudelle harpulle. Soittimen nimeksi tuli osuvasti "Aura". Jälkikäteen sain tietää, että Sibeliusmuseon konserttimme tunnelmat saivat nimimerkki "EVANDERIN" kirjoittamaan tilaisuuden innoittamina Sonetin.

Sonetti, kirjoittanut nim. "ERVANDERIN"

Onsdagsmusik 1.2.2017 I kväll är Manfred Gräsbeck komponist. Den milda tonen av en flöjt är starten. Pianot ger oss svar, en tankefrist, så Mozart, en sonat av bara farten. Han är behärskad, ingen anarkist. Snart lyssnar båda på den andra parten. Kompositören är violinist: bland alla höga trumfar har han spart en! Pianot skapar först en kropp av rymd som genast skingras och förvandlas, skymd, förklarad i sin dialog med flöjten. I violinen ekvilibristiken som lockar till en tolkning av musiken, där nya gåtor föds, så snart vi röjt en.
*
Sonaten följs av satser på latin. Här rasslar ormar liksom skorpioner, men vi är samlade kring dessa toner som Guds församling, trygg kring bröd och vin. Om Kain dräps, får ondskan hånfull min. I klangen bubblar tal som av miljoner, vi tror och gör som Jesus, ser visioner: en kropp av klarhet i ett heligt skrin. I salen slungas djärva bågar ut som har en märklig skönhet, klarnad kraft. Vi minns nog länge vilken kväll vi haft. Vad gör det då att tiden tagit slut? Vårt sinne faller mot ett väldigt mål som droppen faller i Guds jätteskål.
 

Sibeliusmuseon konsertin ohjelma kokonaisuudessan oli seuraava;

KONSERTTIOHJELMA-KONSERTPROGRAM 2016/2017

”Mozart&Manfred” 

SIBELIUS MUSEO-SIBELIUSMUSEUM  TURKU ÅBO

Tiina Nikander-Koivukangas, huilu, flöjt 

Mikko Heininen, piano 

Manfred Gräsbeck, viulu, violino

Mikko Heininen, piano

 

Konserttiohjelma-Konsertprogram 

                                            I  

Manfred Gräsbeck (*1955) :   

Astarte – sarja soolohuilulle saman nimisen baletin mukaan op. 104bis 

Iniziato opus 107 per pianoforte solo (2016, kantaesitys/uruppförande) 

–1. Il violino e iris gialli abbracciato le collezioni a tema ferroviario. 

 

–2. Si voltò verso il vento. 

 

–3. Cantato i loro trilli luminosi e l'usignolo, allegro, ha detto in una voce gentile. 

                                                                                                               

                                            II 

 

Wolfgang Amadeus Mozart  (1756-91)                          

Sonaatti pianolle F-duuri KV332 

Sonaatti huilulle & pianolle F-duuri 

                                            III 

Manfred Gräsbeck (*1955 )                                           

Sonata för soloflöjt med piano komp. opus 14 (1987, kantaesitys/uruppförande) 

 

Manfred GRÄSBECK (1955): Sonata per violino solo e virtuoso no. 2 opus 108 [2012– 2016], uruppförande;;kantaesitys;;creation

 

                             I

 

-Hoc autem genus non ejicitur, nisi per orationem & jejunium. Andante con moto

 

-Ecce dedi vobis potestatem calcandi supra serpentes, et scorpiones, et supra omnem virtutem inimici; et nihil vobis nocebit. Allegro con brio

 

 

-Qui credit in me, opera quae ego facio, et ipse faciet, et majora horum faciet. Adagio, ma non troppo

 

 

-Omnia enim vestra sunt. Si sustinebimus,, & conregnabimus,; si negaverimus, & ille negabit nos; Tempo I

 

 

                             II

 

-Qui reformabit corpus humilitatis nostrae, configuratum corpori claritatis suae, secundum operationem qua possit etiam subjicere sibi omnia. Vivace  

 

-Non sicut Cain, qui ex maligno erat, et occidit fratrem suum. Grave  

-Et propter quid occidit eum? Sostenuto assai

-Quoniam opera ejus maligna erant, fratris autem ejus justa. Un poco maëstoso 

 

 

MANFRED GRÄSBECK on pohjoismaiden tunnetuimpia viulisteja. Hän aloitti musiikkiopintonsa 4-vuotiaana syntymäkaupungissaan Turussa isänsä Gottfrid Gräsbeckin johdolla. Turun konservatorion kautta opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1991 ja musiikin lisensiaatiksi 2014. Tutkielma luettavissa osoitteessa: <http://ethesis.siba.fi/showrecord.php?ID=475434> ja

<http://ethesis.siba.fi/files/nbnfife201501211225.pdf> 

Kotimaisten opintojen ohessa Manfred Gräsbeck lähti jo 14-vuotiaana ulkomaille ja opiskeli seitsemän vuoden ajan Pariisissa Christian Ferrasin yksityisoppilaana sekä vuosina 1978-81 Kiovan Tshaikovski-Konservatoriossa professori Olga Parhomenkon johdolla. 

Vuonna 1977 hän voitti pohjoismaisen viulukilpailun Vesteråsissa, Ruotsissa, ja sen jälkeen menestystä on tullut lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa mm. Tibor Varga (Sion) ja Jean Sibelius (Helsinki).

Manfred Gräsbeck on konsertoinut ahkerasti niin orkesterisolistina kuin sooloilloin. Hän teki debyyttinsä 16-vuotiaana Århusin ja Kööpenhaminan sinfoniaorkestereiden solistina ja on urallaan ehtinyt esittää yli 70 eri viulukonserttoa, joukossa useita kantaesityksiä mm. suuren

huomion saaneet Ahon, Bashmakovin ja G.Gräsbeckin konsertot. Ahon (BIS) ja Bashmakovin (Finlandia) konsertot hän on myös levyttänyt.

Gräsbeckin mittavaan muusikonuraan mahtuu myös kuoron- ja orkesterinjohtoa sekä säveltämistä. 1988-89 Svenska Kulturfonden myönsi hänelle 2-vuotisen työskentelyapurahan sävellystyötä varten, ja hänen tuotantonsa kattaa tällä hetkellä yli 100 opusta (8 sinfoniaa, 6 viulukonserttoa, kamarimusiikkia jne.).

Vuodesta 1986 Manfred Gräsbeck on esiintynyt laajalti yhdessä puolisonsa urku- ja pianotaiteilija Maija Lehtosen kanssa. He myös levyttävät aktiivisesti ja ovat viimeksi julkaisseet kokoelmat F.Kreislerin ja J.Sibeliuksen musiikkia.

Manfred Gräsbeck sai vuonna 1982 kiinnityksen Suomen Kansallisoopperan

1.konserttimestariksi. Vuonna 2013 Gräsbeck valittiin Hyvinkään RKP:n puheenjohtajaksi, ja 2014 Hyvinkään seurakunnan kirkkovaltuuston varajäseneksi.

 

DISKOGRAFIA (valikoima)

CD "Kalevi Aho", viulukonsertto 1989, Lahti (BIS 396)

CD "Bashmakov", viulukonsertto no. 2, Tampere (FACD 384) 1990

CD "Ravel: Tzigane " (Mils 9232) 1992 Volgogradin Filharmoninen orkesteri, joht. Edward Serov

CD "Kuula: Teokset viululle ja pianolle 1" (Mils 9336) 1993

CD "Cathedral Organ" , mm. Saint-Saëns, (viulu + urut), (Mils 9441) 1994

CD "Kreisler with Love" (FUGA 9147) 2002

CD "Kreisler with Love 2" (FUGA 9176) 2003

CD "Manfred Gräsbeck plays Sibelius" (FUGA 9198) 2005

CD "Faust" (FUGA 9367) 2014

 

Tiina Nikander-Koivukangas  (Tampere)  on huilutaiteilija, rehtori ja pedagogi. Hän valmistui (MuM) Sibelius-Akatemiasta  Taideyliopistosta esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta v. 1997 opettajinaan huilutaiteilijat Tapio Jalas ja Mikael Helasvuo. Hän on täydentänyt opintojaan ulkomailla mm.

Pariisissa Patrick Galloisin johdolla ja mestarikursseilla Italiassa, Englannissa ja Naantalissa Jean-Pierre Rampalin luokalla. Parhaillaan hän on tohtoriopiskelija Oulun yliopiston tutkijakoulussa UniOGSissa. Hän konsertoi aktiivisesti kamarimusiikkikokoonpanoissa ja on esiintynyt useiden muusikkojen kanssa mm. pianisti Rebekka Angervon sekä Lakeuden kamariorkesterin solistina yhdessä cembalotaiteilija Anna-Maria Oramon kanssa. Hän on myös mukana The Manfred Gräsbeck Symphony Orchestran konserttitoiminnassa ja vuonna 2015 mukana Ahvenanmaalle suuntautuneessa Jubileums Konsert-tapahtumassa Åland´s Orgel Festivalet, missä orkesteri konsertoi Jomalan kirkossa johtajanaan Manfred Gräsbeck ja solistinaan Maija Lehtonen, urut ja Sofie Asplund, sopraano. Harrastuksenaan hänellä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen mm. sivistys- ja taidepolitiikan alalla. Hän on toiminut opettajana useassa musiikkioppilaitoksessa sekä Etelä- että Pohjois-Suomessa mm. Espoon musiikkiopistossa ja Kainuun musiikkiopistossa. Hän on johtanut rehtorina kahta alueellista musiikkioppilaitosta; Keski-Suomessa ja Pohjois-

Pohjanmaalla. Hän on täydentänyt opintojaan ulkomailla ja esiintynyt mm. Pariisissa Jenny ja Antti Wihurin apurahan turvin. Orkesterimuusikkona hän on toiminut Turkissa mm. Adanassa Cukurova Devlet Symphony Orchestra ja Ankarassa Bilkent Universitet Symphony Orchestra. Hänet on kutsuttu Suomen Kulttuurirahaston kannattajajäseneksi vuodesta 2013 ja hänelle on myönnetty SML ry kultainen ansiomerkki sekä Kuntaliiton kultainen ansiomerkki. Hän on Kokoomuksen valtakunnallisen vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmän Pj, 2016-2018. 

Mikko Heininen (*1972 Rauma) soitti pianonsoiton jatkotutkintonsa Turun konservatoriossa vuonna 1996 ja valmistui musiikin maisteriksi (Master of Music) professori Vitalij Margulisin luokalta Kalifornian yliopistosta Los Angelesista vuonna 1999. Opiskeluaikoinaan hän täydensi opintojaan useilla mestarikursseilla, joilla hänen opettajinaan ovat olleet Risto Kyrö, Eero Heinonen ja Liisa Pohjola, sekä kursseilla Saksassa ja Espanjassa professorit Vitalij 

Margulis ja Émile Naoumoff. Hän on työskennellyt pianomusiikin ja kamarimusiikin lehtorina Lahden Musiikkiopistossa vuosina 1996-1997 ja 2000–2002, ja syksystä 2002 alkaen pianomusiikin ja säestyksen lehtorina Oulun Ammattikorkeakoulussa. Hänen muusikon taipaleensa alkoi laulajana Rauman Poikakuorossa ja pianonsoiton lisäksi myös viulunsoiton opiskelulla Raoul Gothonin johdolla. Vuosina 1989–1993 Mikko edusti Suomea laulajana ja pianistina Maailman Nuorisokuoron (World Youth Choir) ja Maailman Nuorisokamarikuoron (World Youth Chamber Choir) Euroopan kiertueilla. Vuonna 1999 hän osallistui Kaliforniassa klarinetisti David Beaudryn kanssa finaalisijoituksen arvoisesti Carmel-By-The-Sea'n kansainväliseen kamarimusiikkikilpailuun, ja kesäkuussa 2008 hän voitti kansainvälisen "Art and Education in the XXIst Century"-säätiön Jyväskylässä järjestämissä kilpailuissa Grand Prixpalkinnot kahdessa sarjassa, ammattipianisteille tarkoitetussa solistisarjassa sekä kamarimusiikkisarjassa yhdessä viulisti Ivan Zoteevin kanssa. Lehtorin työnsä lisäksi hän on vuodesta 2003 lähtien työskennellyt läheisessä yhteistyössä Oulu Sinfonian (Oulun Kaupunginorkesteri) kanssa sinfoniakonserttien vakituisena kosketinsoitinavustajana sekä pianistina orkesterin koesoitoissa ja kamarimusiikkisarjassa. Vuonna 2006 hän esiintyi myös Oulu Sinfonian sinfoniakonserttisolistina, teoksena C. Saint-Saensin Pianokonsertto gmolli, op. 22. Hän on myös toiminut pianistina useissa suomalaisissa laulukilpailuissa, kuten Lappeenrannan, Pohjanmaan ja 'Otto Vallenius'-laulukilpailuissa. Resitaali- ja  kamarimuusikkona hän on esiintynyt, paitsi laajasti Suomessa, myös Baltiassa, Keski- ja EteläEuroopassa sekä Yhdysvalloissa. Mikko Heininen on toiminut vierailevana opettajana ulkomaisissa musiikkikorkeakouluissa Ruotsissa, Norjassa, Slovakiassa, Sveitsissä ja Italiassa, sekä vuonna 2006 kansainvälisillä oopperamusiikin mestarikursseilla 'Vocalissimo' Firenzessä Italiassa. Syksyllä 2016 ilmestyy hänen ensimmäinen CD-levynsä, joka sisältää Claude Debussyn pianomusiikkia.  

 

MANFRED GRÄSBECK är en av skandinaviens mest uppmärksammade violinister. Han påbörjade sina musikstudier som 4-åring i födelsestaden Åbo under ledning av sin far Gottfrid Gräsbeck. Via konservatoriet i Åbo, fortsatte studierna vid Sibelius-Akademin, där han blev musikmagister år 1991 och musiklicentiat 2014. Tesen Internationella Jean Sibelius violintävlingens obligatoriska finska verk 1965 - 2010, står att läsa vid adressen: <http://ethesis.siba.fi/showrecord.php?ID=475434> och <http://ethesis.siba.fi/files/nbnfife201501211225.pdf>

Vid sidan av sina studier i hemlandet reste Manfred Gräsbeck redan som 14-åring till utlandet och var Christian Ferras' "élève personnel" i Paris i sju års tid samt åren 1978-1981 professor Olga Parhomenkos stagieur-assistent vid det statliga Pjotr Tjajkovskij-konservatoriet i Kiev.  År 1977 vann han den nordiska violintävlingen i Västerås, i Sverige, och har sedan dess skördat lagrar i många nationella och internationella tävlingar, bl. a. Tibor Varga (Sion) och Jean Sibelius (Helsingfors). 

Manfred Gräsbeck har konserterat flitigt som orkestersolist och recitalist. Han debuterade som 16-åring som solist med symfoniorkestrarna i Århus och Köpenhamn och har under sin karriär hunnit framföra över 70 olika violinkonserter, bland dem flera bemärkta uruppföranden bl. a. violinkonserter av Aho, Bashmakov och G.Gräsbeck. Aho (BIS) och Bashmakov (Finlandia) finns också inspelade på cd.

Gräsbecks musikerbana omfattar också kör- och orkesterdirigering samt tonsättning. 1988-89 beviljades han av Svenska Kulturfonden ett 2-årigt arbetsstipendium för

kompositionsverksamhet, och hans produktion täcker för tillfället över 100 opus (8 symfonier, 6 violinkonserter, kammarmusik mm.).

 Från och med år 1986 har Manfred Gräsbeck framträtt i stor utsträckning tillsammans med sin fru organisten och pianisten Maija Lehtonen. De inspelar aktivt skivor och har senast utgivit samlingar med musik av F.Kreisler och J.Sibelius.

 Manfred Gräsbeck fick år 1982 fast anställning som 1. konsertmästare vid Finlands Nationalopera. 2013 valdes Gräsbeck till ordförande för Svenska Folkpartiet i Hyvinge med omnejd rf och 2014 till suppleant i kyrkofullmäktige vid Hyvinge församling.

DISKOGRAFI (i urval):

CD "Kalevi Aho", violinkonsert 1989, Lahtis (BIS 396)

CD "Bashmakov", viulukonsertto no. 2, Tammerfors (FACD 384) 1990

CD "Ravel: Tzigane " (Mils 9232) 1992 Volgograds Filharmoniker, dir. Edward Serov

CD "Kuula: Verk för fiol och piano 1" (Mils 9336) 1993

CD "Cathedral Organ" , bl.a. Gräsbeck, Händel, Kreisler, Saint-Saëns, Sibelius(fiol + orgel), (Mils 9441) 1994

CD "Kreisler with Love" (FUGA 9147) 2002

CD "Kreisler with Love 2" (FUGA 9176) 2003

CD "Manfred Gräsbeck plays Sibelius" (FUGA 9198) 2005 CD "Faust" (FUGA 9367) 2014

 

Tiina Nikander-Koivukangas  (Tammerfors) 

är flöjtist,administrativ sakkännare för musikläroanstalter , rektor och pedagog. Hon tog sin

musikmagistersexamen vid Sibelius-Akademin år 1997. Hennes lärare i flöjtspel var Tapio Jalas och Mikael Helasvuo. Hon har även studerat utomlands till exempel i Paris, under ledning av Patrick Galloisvidare mästarklasser i Italien, England och Nådendal i Finland, för Jean-Pierre Rampal. För närvarande är hon doktorand vid Uleåborgs universitet. Hon uppträder aktivt i kammarensembler och har framträtt med pianisten Rebekka Angervo och som solist med Kammarorkestern Lakeus tillsammans med cembalisten Anna-Maria Oramo. Hon är soloflöjtist i 

The Manfred Gräsbeck Symphony Orchestra och under 2015 var hon med om 

Jubileumskonserten i Jomala kyrka vid Ålands Orgel Festival, där orkestern framträdde med dess dirigent Manfred Gräsbeck och solisterna Maija Lehtonen, orgel och Sofie Asplund, sopran. Hon har arbetat som lärare i flera musikskolor både i södra och norra Finland, musikinstituten i 

Esbo och Kajana. Hon har varit rektor för två regionala musikinstitut; Mellersta Finlands och Norra Österbottens. Hon har kompletterat sina studier utomlands och verkat som solist bland annat i Paris med stöd  av stipendium från Jenny och Antti Wihuris fond. Som

orkestermusiker har hon arbetat i Turkiet [Adanas Çukurova Devlets symfoniorkester och Ankara Bilkent Universitets symfoniorkester]. Hon har kallats till medlem i understödsföreningen vid Finska kulturfonden sedan 2013 och har tilldelats SML rf:s guldmedalj samt Kommunförbundets i Finland förtjänsttecken. 

 

Mikko Heininen (* 1972 Raumo) utförde sin påbyggnadsexamen i pianospel vid Konservatoiet i Åbo 1996 och blev musikmagister [Master of Music] i prof. Vitalij Margulis klass, från University of California, Los Angeles 1999. Han deltog i mästarkurser, där hans lärare har varit Risto Kyrö, Eero Heinonen och Liisa Pohjola, samt kurser i Tyskland och Spanien, professorer, Vitalij Margulis och Émile Naoumoff. Han var lektor i pianomusik och kammarmusik vid Lahtis' musikinstitut åren 1996-1997 och 2000-2002, och från hösten 2002 lektor vid musikhögskolan i Uleåborg [University of Applied Sciences]. Hans liv som musiker började som sångare i Raumo gosskör, elev förutom i piano också i fiolspel,för Raoul Gothóni. Under perioden 1989-1993 representerade Mikko finska sångare och pianister vid World Youth Choir och World Youth Chamber Choir körernas Europaturné. År 1999 finalist i Kalifornien med klarinettisten David Beaudry [Carmelby-the-Sea'n internationella kammarmusiktävlan], och i juni 2008 vann han den internationella "Konst och utbildning i det tjugoförsta århundradet" som anordnades av Stiftelsen i Jyväskylä tävlingar Grand Prix utmärkelser i två serier, som pianosolist  kammarmusiker, tillsammans med violinisten Ivan Zoteevin. Vid sidan av sitt lektorat har han sedan 2003, arbetat i nära samarbete med Uleåborgs symfoniorkester (Oulu sinfonia), som permanent musiker för klaverinstrumenten, som pianist vid provspelningar och vid kammaraftnar. År 2006, syntes han också i som solist vid en symfonikonsert, verket var  C. Saint-Saëns' pianokonsert i g-moll, op. 22. Han har också arbetat som pianist i flera finska sångtävlingar, såsom Villmanstrand, Uleåborg och "Otto Vallenius'sångtävlingar. Han har framträtt som recital- och kammarmusiker i Finland, Baltikum, Central- och Sydeuropa samt i USA. Mikko Heininen har fungerat som gästlärare vid utländska musikhögskolor i Sverige, Norge, Slovakien, Schweiz och Italien, och under 2006 vid de internationella mästarkurserna för operamusik "Vocalissimo" i Florens, Italien. Under hösten 2016 utkommer hans första CD-album, som innehåller pianomusik av Claude Debussy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat