Luovuutta-Läheisyyttä-Yhteistyötä Culture, Education, Music, Sports

Ars Longa Vita Brevis-Einari Junttila Taidemuseossa Kittilän Narikalla

 • Terttu Junttilan uuden kirjan julkaisujuhla 21.6.2018 Kittilä
  Terttu Junttilan uuden kirjan julkaisujuhla 21.6.2018 Kittilä
 • Tunnelmallinen tilaisuus 21.6.2018 Einari Junttila Taidemuseo
  Tunnelmallinen tilaisuus 21.6.2018 Einari Junttila Taidemuseo
 • Sotalapsen muistoja
  Sotalapsen muistoja
 • Nuket Einari Junttila Taidemuseossa Kittilän Narikalla
  Nuket Einari Junttila Taidemuseossa Kittilän Narikalla
 • Inkerin Pitopalvelu Kittilässä loihti upean mansikkakakun tilaisuuteen
  Inkerin Pitopalvelu Kittilässä loihti upean mansikkakakun tilaisuuteen
 • Einari Junttila
  Einari Junttila
 • Einari Junttila
  Einari Junttila
 • Taiteilija, kirjailija ja museonjohtaja Terttu Junttila
  Taiteilija, kirjailija ja museonjohtaja Terttu Junttila

Kittilän kunta viettää tänä vuonna 150-vuotis juhlavuotta ja siksi halusimme sivistystoimessa järjestää 21.6.2018  Terttu Junttilan uuden kirjan julkaisemistilaisuuden Einari Junttila Taidemuseossa Kittilän Narikalla. Samalla juhlistimme Terttu Junttilan tekemää elämäntyötä Kittilän kunnan ja kulttuurielämän hyväksi. Tilaisuuteen saapui runsaslukuinen yleisö ja avauspuheenvuoron käytti kirkkoherra Mika Niskanen. Veisasimme kaksi Einari Junttilan lempivirttä ja taiteilija, kirjailija Terttu Junttila kertoi uudesta kirjastaan ja elämän vaiheistaan. Mika Niskanen ja rouva esittivät lauluesityksen ja  Lapin musiikkiopistossa pianonsoittoa opiskeleva Pihja Hiltunen ilahdutti tämän jälkeen meitä hienolla soitollaan. Kakkukahvit nautittiin Inkerin Pitopalvelun tarjoilun puitteissa. Tilaisuus oli lämminhenkinen. Saimme juuri ennen Juhannusaattoa syventyä poikkeuksellisen taiteilijan Terttu Junttilan luovuuteen, elämään  ja taiteeseen Kittilän Narikalla sijaitsevassa Taidemuseossa ja Terttu Junttilan kotitalossa.

Taidemaalari ja kirjailija Terttu Junttila s. 1937 Kittilä

on tyypillinen lappilainen ihminen ja itseoppinut taidemuseon perustaja ja johtaja, kuvataiteilija sekä kirjailija. Taidemuseo on ollut Terttu Junttilan yksin perustama ja ylläpitämä. Hän on saanut useamman apurahan museon pitämiseen Suomen Kulttuurirahastolta. Taidemuseon avajaiset olivat 28.12.1991 Einari Junttilan 90-vuotisjuhlapäivänä. Taidemuseon ja taiteilija Einari Junttilan elämäntyön vaaliminen on ollut Terttu Junttilan pitkäaikainen kutsumus ja tästä on myös muodostunut hänelle elämäntapa ja elämäntyö. Terttu Junttila on kirjoittanut ja julkaissut aikaisemmin ensimmäisen kirjan Einari Junttilasta "Muistelmia taiteilija isästäni”. Taidemuseon pitäminen on vaatinut omistautumista ja kokonaisvaltaista syventymistä työn ja taiteen merkeissä asiaan. Einari Junttila on Kittilässä työnsä tehnyt ja maamme merkittävimpiin lukeutuva, kansainvälisesti tunnetun taidemaalari.

 

Yksityisnäyttelyt Terttu Junttila

1979 Lapponica-Sali, 42 taulua

2006 Lapin maakuntakirjaston Lapponica-sali Näyttely ”Lapin kylien tarinoita” 50-taulua

2006 Kittilän kirjasto Surusta selviytyminen, 10 taulua

2007 Varjo-Galleria Rovaniemi ”Maan hiljaiset”

2007 Kittilän kirjasto Sotalapsi näyttely

2012 Lapponica-Sali Lapin maakuntakirjasto Talvi-iltain tarinoita

2012 Lapponica-sali Lapin maakuntakirjasto Elämää luonnossa

2015 Ylitornio Taidenäyttely

Yhteisnäyttelyt

1973 Muoniolaisten kuvataidenäyttely

1974 Kemin yhteisnäyttely Rajanäyttely

1979 Muonio Taideseura Jeriksen näyttely

2006 Rovaniemi Taideseura Palaksen näyttely

2006 Taideseura Staalon kesänäyttely

2006 Lapponica-Sali Lapin maakuntakirjasto Taideseura Staalon näyttely

2007 Taideseura Staalon kesänäyttely

2007 Rovaniemi Taideseura Palaksen vuosinäyttely

Kokoelmat

Rovaniemen Taidemuseo Äiti ja Lapsi

Kittilän kunta Pyykkituvassa ja Vanha navetta

Muonion kunta Tulilla ja Kehdon lapsi sekä Virrenveisuu (pirttikinkerit)

Keskon pääkonttori Talvimaisema

Kittilän seurakunta Enkelin suru

Kirjallisuus

Vuodesta 1970 alkaen hän on kirjoittanut eri lehtiin ja ajankohtaisista asioista.

Vuonna 1991 kirjoitti tutkimukseen perustuvan historiikin Einari Junttilan Taidemuseon avajaisiin.

Vuonna 1966 kirjoitti ensimmäiseen Kittilän Joululehteen, Joulunviettoon Einari Junttilan taiteilijakodissa sekä kokosi siihen muuta aineistoa. Vuoden 1997 Kittilän Joululehdessä kertomus Evakkojoulu Ruotsissa.

Lapsuuden rakennettu ympäristö 2001

Euroopan rakennusperintöpäivien kirjaan kirjoitin teemalla Köyhä vai rikas. Kerroin lapsuuden askareista ja leikeistä suuren perheen lapsiperheen jäsenenä sekä sen ajan elämän menosta lapsen silmin.

Kulttuuriperinnön kauneus, hyvyys ja totuus: Opetushallituksen ja museoviraston kirja 2004. Kirjoitti Einari Junttilan Taidemuseon toiminnasta, liittyen koululaisvierailuihin, joka on Suomen Tammi projektia.

Taidehistoriallinen tutkimus Einari Junttilasta 2009, Mediapinta Oy, Terttu Junttila

 

Tunnustuksia Terttu Junttila

Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I Luokan Mitali 6.12.2014 Tasavallan Presidentti

Suomen kulttuurirahaston Lapin rahaston stipendit 1992, 1994, 1997, 2001

Suomen kirkkomusiikkiliiton ansiomerkki 1996

Kittilän kunnan kulttuuripalkinto 1997

Kunniakirja Kittilän seurakunta

Lapsena saatuja kunniakirjoja piirustuksista ja kirjoituksista Henkisissä kilpailuissa Kittilässä

 

Taidemaalari Einari Junttila, Kittilä 1901-1975

Taidemaalari Einari Junttila 1901–1975, Kittilä, on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu taiteilijana ja akvarellistina aina 1930-luvulta lähtien. Häntä on luonnehdittu lyyriseksi realistiksi ja hänen töissään on Lapin mentaliteettia parhaimmillaan. Ulkomailla Einari Junttilan akvarellit on luokiteltu parhaiksi mitä Suomessa on maalattu. Hän oli mukana Suomen Kansallistaiteen maailmanäyttelyssä, joka kiersi vuonna 1935 Saksassa; Düsseldorfissa, Berliinissä ja Hampurissa. Tässä näyttelyssä Einari Junttilan työt olivat esillä rinnan Väinö Aaltosen veistosten kanssa. Näyttelyssä oli mukana myös Werner Holmberg, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Marcus Collin ja Tyko Sallisen töitä. Saksan näyttelyä seurasi vuonna 1935 kutsunäyttely Helsingin Taidehalliin, jossa hänellä oli näyttely viisi kertaa. Näissä näyttelyissä taiteilijan töitä myytiin hyvällä menestyksellä.

Taiteellisen koulutuksen Einari Junttila sai yksinomaan itseopiskelulla ja luontoa tarkkailemalla. Hän elätti 9 henkisen perheensä maalauksillaan ja asui koko elämänsä ajan tunturien keskellä Kittilässä. Lukuun ottamatta sodassa olo aikaa, mikä kesti viisi vuotta. Luonnonläheisenä ihmisenä hän tallensi vanhaa tunturilappia, tunturipuroja, Lapin avaria aapoja, silmänsiintämättömiä jänkiä, erakkomajoja, Lapin ihmisiä ja erilaisia luonnonilmiöitä. Hän ehti maalata yli kuusikymmentä vuotta, eri vuosikymmenien luontoa ja elämän menoa kuolin päiväänsä saakka. Einari Junttilan vesivärimaalauksissa taivas, pilvet, vedet ja tuulet tuntuvat elävän. Päätuotanto olivat herkät akvarellit, joita hän omien sanojensa mukaan maalasi tuhansia. Soittaminen oli myös Einari Junttilalle hyvin tärkeä ja läheinen asia. Hän oli taitava pianisti mutta hän soitti myös urkuharmonia ja nuorempana hanuria, kitaraa ja viulua

Tärkeimmät näyttelyt

1935 näyttely yhdessä Hannes Siivosen ja F. Kasken kanssa, 1935 Suomen Taideakatemian yleisnäyttely, 1937 Einari Junttila ja Eero Nelimarkka yhteisnäyttely Suomen Kuvanveistäjäliiton hautapatsasluonnosten kanssa, 1943 Einari Junttilan yksityisnäyttely Helsingissä, Einari Junttilan ja Eero Nelimarkan yhteisnäyttely (49 teosta), 1944 Einari Junttilan näyttely Ruotsissa, 1947 näyttely Helsingin taidehallissa (6 teosta).

Einari Junttilan töitä on seuraavissa kokoelmissa

Ateneumin taidemuseo, Helsinki, Keväthankia 1939 ja Viittatie 1944, Kemin taidemuseo, Rovaniemen kaupungin taidekokoelmat, Helsingin sotamuseo, Kittilän kunnantoimisto, Kittilän Nordea, Hotelli Levitunturi, Kittilän seurakunta

Julkaisut Einari Junttilasta

Günther Thaer, Volk der Wälder 1944, Vom Angesicht zu Angesicht 1952

Ars Nordica Pohjoinen on julkaissut v. 2002 taiteilijan elämäntyöstä kirjan, joka on ensimmäinen kattava, tutkimukseen perustuva selvitys Einari Junttilasta

Marja Tuominen, Onko Junttilasta lukkariksi, 1996

Terttu Junttila, Muistelmia taiteilijaisästäni Einari Junttilasta, 2009, Mediapinta

Kuvataiteilijat 1991-matrikkelissa, Suomen Taiteilijaseura

 

Lähteet: Einari Junttila Taidemuseo arkisto, Ars Nordica Pohjoinen 2002, Terttu Junttila arkisto, taiteilija Terttu Junttilan haastattelu, Einari Junttila Taidemuseon esittelytekstit, Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat